Egzotyczna kuchnia od podszewki - ciąg dalszy

 

 

W Nowym 2013 Roku kontynuujemy kursy egzotycznego gotowania.

W styczniu i lutym prowadzimy zajęcia kuchni japońskiej i hinduskiej.

 

 

Japoński kurs gotowania dla początkujacych
    Piątek 17-19
    Sobota 17-20
    Niedziela 16-19

Piątek – wprowadzenie do sushi
1. Zasady gotowania po japońsku.  
2. Jak rozpoznać i wybrać dobry ryż
3. Wykaz wymaganych produktów na sushi
4. Prawidlowe gotowanie ryżu
5. Przygotowanie pierwszych rolek z maki sushi
6. Stosowanie pałeczek, jak je trzymac itp ?
Pierwszy dzień kursu opowie krótko o tym czym jest japońska kuchnia i japońska kultura jedzenia.

Sobota – robimy sushi i wprowadzenie do zupy miso.
1. Krótka historia sushi - gdzie i jak to wszystko się zaczęło
2. Przygotowanie różnych rolek maki sushi.
3. Przygotowanie różnych kawałków nigiri sushi.
4. Prezentacja różnych rodzajów sushi; chirasi, fukusa, nigri itd.
6. Wprowadzenie do pasty miso, jak i z czego jest zrobiona.
7. Przygotowanie zupy miso.
8. Powtórzenie wykorzystania pałeczek.

Niedziela – przygotowanie i degustacja japońskiego posiłku z rodziną
1. Samodzielne przygotowanie różnych rodzajów Sushi.
2. Przygotowanie różnych zup Miso.
3. Wybór komisji konkursowej.
4. Wybór najlepszego sushi i najlepszej miso przez wybrane jury.
5. Tworzenie i podawanie japońskiego posiłku dla rodziny.

 

 

Hinduski kurs gotowania dla początkujacych
   Piątek      17-19
   Sobota    17-20
   Niedziela 16-19

Piątek – wprowadzenie do kuchni hinduskiej
1. Króta prezentacja przypraw stosowane w Indiach
2. Mieszanie przypraw – przygotowywanie różnych masala
3. Fish masala – do ryb
4. Garam masala – do każdego mięsa ale nie do warzyw
5. Tanduri masala – do kurczaka (tanduri chicken)
6. Masala do warzyw i z warzyw
Samodzielne przygotowanie potraw
1.  Marynujemy rybę
2.  Marynujemy karkówkę – Pork garam masala
3.  Marynujemy kurczaki – chicken tanduri
4.  Robimy warzywne masala i próbujemy

Sobota – potrawy z użyciem masala
1. Tanduri chicken – kurczak marynowany poprzedniego dnia, pieczony w piekarniku
2. Grilled pork masala – karkówka marynowana poprzedniego dnia, pieczona na grillu
3. Grilled fish masala – ryba marynowana poprzedniego dnia, pieczona na grillu
4. Vegeteble masala  – warzywa z patelni w sosie masala
5. Przygotowanie i pokaz gotowania Chicken Dopiaza – konsumpcja

Niedziela – hinduskie potrawy wegetarianskie i sztandarowe danie Hindusów z Singapuru
1. Samosa
2. Pakodas
3. Parata – przygotowanie coconut chutney
4. Chat masala – sałatka po nepalsku
5. Chana masala z chlebem Roti
6. Fish head curry